Kategoriat
Yleinen

Saska & Yuri: Kulttuuriala kurimuksessa

Kuntavaalikampanjaa tehdään yhdessä ja demokratiassa ehdokas edustaa muitakin kuin itseään. Tänään #MeidänHelsinki-sarjassa ääni menee maailmanpolitiikan opiskelija Saska Suvikkaalle, joka on Yurin opiskelijaystävä samasta ainejärjestöstä ja speksistä!

Saska:

“Kulttuuri- ja tapahtuma-ala on yksi pahiten korona-aikana kärsineistä tahoista. Tänä keväänä toisen koronasulun aikaan tähän on yhteiskunnassa herätty laajalti, mutta konkreettiset teot kulttuurin tukemiseksi ovat jääneet rajallisiksi. Koko kevät on ollut täynnä masentavia tarinoita muusikoista myymässä pakon edessä soittimiaan ja ammattiesiintyjistä pohtimassa alanvaihtoa – ei siksi, ettei taiteen tekeminen enää innostaisi vaan siksi, että se on monelle kirjaimellisesti mahdotonta. Ratkaisuja tarvitaan nopeasti, pandemian pitkittyminen ei voi tarkoittaa kulttuurin kuihtumista!

Kulttuuriala ei ole vain korvattava ammatti muiden joukossa, vaan sillä on paljon laajempia yhteiskunnallisia vaikutuksia. Esittävä taide, teatteri, elävä musiikki ja tapahtumat ovat asioita, joita ei voi mitata rahassa ja joiden arvon ihmiselämälle tajuaa vasta kun niitä ei ole. Kulttuurin arvostus on sivistysvaltion keskeisimpiä elementtejä ja sen tulee näkyä (kaupunki)politiikassa. Jokainen kuukausi nykytilaa heikentää tilannetta, etenkin jos toivoa pandemian nujertamisesta ei ole näköpiirissä. Pitää muistaa, että mitä pidempään kulttuuri- ja tapahtuma-ala joutuvat kärsimään koronan ja rajoitusten kourissa, sitä vaikeammaksi niiden uudelleenkäynnistäminen muuttuu.

Kuntien täytyy tehdä kulttuurin tukemisessa oma osansa. Helsinki on kiistatta Suomen kulttuuripääkaupunki, joten vastuu on täällä erityisen suuri. Lyhyellä aikavälillä tärkeää on tietenkin suora taloudellinen tuki. Se takaa, ettemme kadota tekijöitä ja kulttuuri- ja tapahtuma-alan ympärille rakennettuja organisaatioita. Mutta vielä tärkeämpää on saada selkeä ja toteuttamiskelpoinen suunnitelma siitä, miten kulttuuriala voidaan nostaa koronaturvallisesti jaloilleen mahdollisimman pian. Helsingillä olisi tässä Suomen mittakaavassa näytön paikka, monessa keskieurooppalaisessa maassa ja kaupungissa kulttuurin arvostus on näkynyt tuessa ja korona-ajan järjestelyissä aivan toisella tavalla.

Kulttuuriala on jo noussut puolustamaan oikeuksiaan esimerkiksi TAKUn #elämäsikuntaan- ja elävän musiikin alan #vuosihiljaisuutta-kampanjoiden myötä, mutta kaikkien tukea tarvitaan! Kulttuurielämähän on myös monelle ei-ammattilaiselle rakas harrastus ja elämäntapa. Olen itse pitkän linjan teatteriharrastaja ja näytellyt mm. Yurin rinnalla Valtsikan speksissä. Tiedän varmuudella, että Yurista saisi kuntapoliitikon, joka puolustaa kulttuuria, sen tekijöitä ja siitä nauttivia ihmisiä, toisin sanoen meitä kaikkia!”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *