Kategoriat
Yhdenvertaisuus

#TextMeWhenYoutGetHome

MIES – oletko miettinyt miksi valtaosa fyysisestä ja seksuaalisuutta loukkaavasta väkivallasta on miesten aiheuttamaa?

Viime päivinä olemme puhuneet naisten kohtaamasta häirinnästä, ahdistelusta ja väkivallasta. Miehet väkivallan tekijöinä on oikeastaan niin itsestäänselvä juttu, että keskitymme sen takia enemmän uhreihin. “Suomi on EU:n toiseksi väkivaltaisin maa naisille”. “Kyllä miehetkin joutuvat väkivallan uhreiksi”. Jos olemme kuitenkin samaa mieltä että väkivalta on ongelma, eikö meidän kannattaisi pureutua sen juurisyihin, eli tekijöihin?

Mä oon miehenä, lapsesta saakka (erityisesti koulussa) kasvanut ympäristössä, jossa jätkien porukoissa kilpailtiin statuksesta, näytettiin kovuutta, ihailtiin vahvoja ja maskuliinisia johtohahmoja ja pahimmillaan kiusattiin tosi sadistisesti “feminiinisiä” poikia. Jos ette usko, käykää lukemassa vaikka päivän Hesarista Rasmus Arikan essee aiheesta.

Kyse on ryhmässä ja yhteiskunnassa ylläpidetyistä asenteista ja malleista. Kahden kesken pojista tuli ilmi myös ne herkät, pehmeät ja lempeät puolet.

Myöhemmin sitten opin, että poikaporukoissa opitut ahtaat miesmallit ovat toksista maskuliinisuutta. En tiedä miten näistä malleista opittaisiin pois mitenkään helposti. Mutta olen myös aikuisiällä ollut mukana monessa tilanteessa, jossa olen vain ollut hiljaa seksistisen “läpän” tai kommenttien aikana, koska en halunnut olla ilonpilaaja tai tosikko. Armeijassa olen taas nähnyt, että väkivaltakoneiston ylläpitäminen on edelleen ensisijaisesti miesten tehtävä. Elokuvien sankari on edelleen liian usein se pyssyn kanssa juokseva mies.

Ja uskokaa pois, nämä kaikki esimerkit ovat osa sitä samaa jatkumoa, jonka ääripäässä on naisiin kohdistuva väkivaltainen teko. Joo – suurin osa miehistä ei tee niitä tekoja. Mutta jokainen meistä voisi skarpata ja hoitaa oman tonttinsa niin, että väkivaltaiseen käytökseen vievät asenteet tukahdutettaisiin. Puututaan seksistiseen läppään, häirintään, nostetaan ääntä esille naisten kohtaamasta häirinnästä, ahdistelusta ja väkivallasta. Ihan siitä yksinkertaisesta syystä että niin on oikein.

Lue lisää aiheesta: @miehetry

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *