Kategoriat
Yhdenvertaisuus

Mari & Yuri: Naisiin kohdistuva verkkoviha

Tänään naistenpäivänä jatkamme #MeidänHelsinki -sarjaa, jossa ääni on tällä kertaa Mari Lakeudella. Mari on koulutukseltaan sosiaalipsykologi, joka työskentelee Naisten Linjan digitaalista väkivaltaa ja verkkovihaa kokeneita auttavassa Turv@verkko-hankkeessa.

Mari:

“Naisiin kohdistuva verkkoviha on vakava yhteiskunnallinen ongelma. Eniten verkkovihaa kokevat nuoret naiset, rodullistetut sekä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat.

Naiset kokevat digitaaliset väkivallanteot järkyttävämpinä kuin miehet ja naisiin kohdistuva verkkoviha on myös luonteeltaan erilaista. Perinteisesti miesvaltaisissa ympäristöissä, kuten politiikassa, naisiin ja vähemmistöihin kohdistuu myös enemmän häirintää ja uhkailua.

Naisiin ja vähemmistöihin kohdistuva verkkoviha liittyy usein kokijan henkilökohtaisiin ominaisuuksiin, mikä tekee siitä erityisen haavoittavaa. Naiset kokevat enemmän esimerkiksi ulkonäköön ja seksuaalisuuteen liittyvää halventamista sekä seksuaalisella väkivallalla uhkailua. Psyykkisten ja sosiaalisten seurausten, kuten häpeän, ahdistuksen ja pelon lisäksi teoilla on yhteiskunnallisia seurauksia. Koska teoilla pyritään hiljentämään kohde, on verkossa tapahtuva häirintä vakava uhka demokratialle. Kuntaliiton selvityksen mukaan 57% naisvaltuutetuista kunnissa uskoo häirinnän ja uhkailun vähentävän halua lähteä ehdolle vaaleissa.

Verkkossa tapahtumaan häirintään täytyy puuttua jokaisella yhteiskunnan tasolla. Esimerkiksi moni kokee vähättelyä poliisin puolelta – tämän on loputtava.”

Yuri:

“Naisiin kohdistuva verkkoviha ja digitaalinen väkivalta ovat asioita, joista kaikkien pitäisi keskustella ja jokaisen puututtava sellaista kohdatessaan. Naistenpäivä on ensisijaisesti tasa-arvon päivä, ja haluaisin tänään kuulla myös miehiltä enemmän näkemyksiä siitä, miten tasa-arvo saavutetaan. Meidän on tunnistettava, että yhteiskunnassa vallitsevat epätasa-arvoiset rakenteet syntyvät meidän jokaisen tavoista, toiminnasta ja puheesta, ja sen takia avaimet niiden korjaamiseen on meillä jokaisella.”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *