Kategoriat
Kaupunkisuunnittelu

Aku & Yuri: Luonnon monimuotoisuus Helsingissä

Kuntavaalikampanjaa tehdään yhdessä ja demokratiassa ehdokas edustaa muitakin kuin itseään. Tänään jatkamme Yurin #MeidänHelsinki -sarjaa, jossa annetaan ääni nuorille, kampanjassa mukana oleville helsinkiläisille. Tänään vuorossa ympäristötieteilijä Aku Haapanen, Yurin pitkäaikaisin partioystävä ja punaisten pipojen tiimin jäsen.

AKU:

“Ihminen on kaupungistunut laji. 84% suomalaisista elää kaupungissa. Kaupunkiluonto on siis pääasiallinen kosketuksemme muuhun luontoon ympärillämme! Luonto- ja kulttuurimaisemalla on keskeinen merkitys, kun muodostamme suhdettamme tilaan. Purettu rakennus tai kaadettu puu voi muuttaa peruuttamattomasti ihmisten käsitystä tietyn paikan tunnusta. Viheralueet ovat luonnon kaupunkikulttuurin perusta, ja sen takia Helsingissäkin tarvitaan lisää paikkoja, missä pysähtyä.

Kaupunkiympäristössä ekosysteemien sukkessiokehitys ei etene alkuvaiheita pidemmälle. Seurauksena on todella runsaslajistoinen ympäristö. Osa tulokaslajeista on haitallisia. Niiden leviämistä voi estää tehokkaasti säästämällä vanhoja metsiä joihin niillä on haastavampi asettua.

Kaupungit ovat useita celsiusasteita lämpimämpiä kuin niitä ympäröivä maaseutu, ja toimivat kurkistusikkunana ilmastonmuutoksen vaikutuksiin. Ilmastonmuutoksen kannalta keskeisiä ovat kaupunkien energiaratkaisut. Pohjoisessa lämmityksen järjestäminen on mietittävä perusteellisesti, ja korvaavien energialähteiden lisäksi on tärkeää pienentää myös energian kokonaiskulutusta. Hiilineutraalin sijaan tulisi puhua hiilinegatiivisuudesta: hiiltä on jo liikaa ilmakehässä ja sen palauttamista ekosysteemeihin pitää auttaa. Puurakentaminen voi olla mahdollisuus, samoin alueiden metsittäminen.”

YURI:

“Minulle tärkeitä luontoalueita ovat olleet Sibelius- ja Keskuspuisto, Helsingin rannat ja saaret, sekä erityisesti Nuuksion kansallispuisto, jossa olemme myös Akun kanssa ison osan partioajasta yhdessä viettäneet. Erityisesti kansallispuistoihin ja saariin on usein vaikea päästä ilman autoa tai venettä, ja haluaisin kehittää suoria julkisen liikenteen yhteyksiä niihin. Luontoalueet kaupungeissa ovat myös tutkitusti lisänneet ihmisten hyvinvointia pandemia-aikana, ja sen takia haluan tehdä töitä niiden säilyttämiseksi.”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *