Kategoriat
Nuoret

Syrjäytymisen ehkäisy: mitä on tehtävissä?

Syrjäytymisestä puhuminen on siitä hankala aihe, että sitä on erityisen vaikeaa määritellä. Eri arvioiden mukaan Suomessa syrjäytyneitä on 14 000 – 100 000. Kun puhutaan syrjäytymisestä, sillä toisaalta viitataan siihen, että ihminen jää ikään kuin yhteiskunnan ”luupista”, kuten koulutuksesta ja työmarkkinoilta ulos, mutta toisaalta myös tämän aiheuttamaan hyvinvointivaikutuksiin ja sosiaaliongelmiin.
Itse olen halunnut puhua syrjäytymisestä, koska olen huolissani eriarvoisuuden kasvusta ja siitä, että koronapandemialla on ollut hirvittävät seuraukset nuorten hyvinvoinnille. Pelkään, että tästä voi tulla meille sukupolvikokemus, joka heijastuu pitkälle tulevaisuuteen.
Syrjäytyminen on usein ylisukupolvista, ja siten heijastelee sosiaalisia rakenteita. Toisin sanoen, jos perheessä kärsitään työttömyydestä, köyhyydestä, mielenterveysongelmista, alkoholisoitumisesta tai yhteiskunnan ulkopuolisuudesta jollakin muulla tavalla, on nuorella myös suurempi riski syrjäytyä. Näin ollen suuressa kuvassa ratkaisut löytyvät siitä, että jokaisella ihmisellä pitäisi olla elämän perusasiat kunnossa.
Pojat syrjäytyvät tyttöjä yleisemmin. Koulumenestys on myös sukupuolittunutta, eikä syitä varmasti tiedetä. Pojat ovat usein äärimmäisen hyviä tai äärimmäisen heikkoja. Nuoret miehet ovat selvästi yliedustettuina kouluttamattomien ja pitkäaikaistyöttömien joukossa.
Miten tätä lähdetään ratkaisemaan?
🌿 Keskusteluapupalvelut ja nuorisotyö tarvitsevat resursseja, jotta apua tarvitsevat nuoret saavat inhimillistä apua.
🌿 Mielenterveyspalveluiden parantaminen terapiatakuulla ja kouluissa, esimerkiksi kouluterveydenhoidon kautta.
🌿 Jokaiselle nuorelle pitäisi mahdollistaa harrastus. Harrastaminen luo yhteisön ja turvallisen ympäristön, joka kannattelee.
🌿 Päihdepolitiikkaa pitää viedä siihen suuntaan, että päihteiden käyttö ei olisi este esimerkiksi psykoterapian, hoidon tai tuen saamiseksi.
🌿 Yhdenvertaisuutta tulee edistää esimerkiksi anonyymillä rekrytoinnilla, jotta ulkomaalainen sukunimi ei olisi esteenä työllistyä.
🌿 Suuressa kuvassa on keskeistä panostaa tasa-arvoon ja köyhyyden vähentämiseen.
Yuri on kuntavaaliehdokas Helsingin Vihreistä. Lue lisää Yurista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *