Kategoriat
Kaupunkisuunnittelu

Eteläsataman suunnittelu: mallia Suomen Turusta?

Nykyisellään rekkaparkkina toimivasta Helsingin Eteläsataman suunnittelusta on puhuttu iät ja ajat. Muutama vuosi sitten kaupunkilaisia jakoi Guggenheim-museo, ja sitä ennen alueelle on ehdotettu kiinnostavia, ja toisinaan aika villejäkin vaihtoehtoja. Esimerkiksi näin:

Kuva: Nimimerkki Urbanasys Lab
Kuva: Arkkitehtitoimisto ALA

Nyt aluetta ollaan ilmeisesti vihdoin mylläämässä uusiksi, ja viikon alussa on ehditty lyödä lukkoon mm. ruotsinlaivojen siirtäminen Katajanokalle ja Tallinnan-liikenteen keskittäminen Jätkäsaareen tunnelin kera.

Nykyisen suunnittelun lähtökohdat ovat sinänsä hyviä. Tällä hetkellä iso osa pääkaupungin rannoista ja paraatipaikoista on satamaliikenteen käytössä, ja nykyinen suunnitelma painottaa alueen muuttamista kaikille kaupunkilaisille avoimeksi tilaksi, rantapromenadiksi, sekä design- ja arkkitehtuurimuseon paikaksi.

Yksi asia kuitenkin ihmetyttää, nimittäin alueen suunnittelun ulkoistaminen rakennuttajille. Rakennuttajat haluavat varmasti tehdä parhaansa suunnitelmissaan, mutta valitettavasti viime aikojen suuret rakennuttajien vetämät hankkeet ovat usein näyttäneet Helsingissä tältä:

Kuva: Jonekifi, Wikimedia Commons

Kalasatamalla, Pasilalla ja Jätkäsaarella on tärkeä rooli keskustan tiivistämisessä ja tehokkaassa rakentamisessa, mutta Eteläsatamaa ei pidä suunnitella samoista lähtökohdista. Rantapromenadissa pitää lähteä siitä, että se voisi palvella parhaiten nimenomaan kokonaan kaupunkilaisten käytössä olevana kulttuuri- ja virkistystilana, eikä varata paraatipaikan rakentamista esimerkiksi hotelleille tai toimistoille, kuten nyt on väläytelty. Alueelle tulisi saada luonteva jalankulkuyhteys Tähtitorninmäeltä rantaan.

 

Hyvä esimerkki vastaavanlaisen alueen suunnittelusta löytyy yllättävän läheltä, nimittäin Turusta. Turun linnan edustalle ja Turun satamaan suunnitellaan isoja muutoksia, joilla nykyinen historiallisesti arvokas alue saadaan kaupunkilaisten käyttöön. Linnanniemen ideakilpailussa onkin tullut esille paljon hyviä, tasapainoisia ja viihtyisyyttä tiiviyden sijaan painottavia ratkaisuja. Tässä ideakilpailun voittaja:

Kuvat: Turun kaupunki / After Party

Minusta Eteläsataman suunnittelussa voitaisiin lähteä samaan suuntaan kuin mitä Turussa halutaan tehdä nyt. Viihtyisyyttä, hyvää arkkitehtuuria ja puistoalueen laajentamista painottava ratkaisu parantaisi keskustan vetovoimaa ja kaupunkilaisten hyvinvointia huomattavasti.

Yuri on kuntavaaliehdokas Helsingin Vihreistä. Lue lisää Yurista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *